سیتریکس (Citrix)

همواره مديريت منابع سخت افزاري كاربران موجود در يك شبكه نيازمند تعمير و نگهداري ، نيروي انساني ، صرف زمان و هزينه مي‎باشد و اين امر با اضافه و كم شدن كاربران در شبكه رابطه مستقيم دارد. به همين دليل استفاده از يك سخت افزار مشترك به عنوان سرور و تقسيم درست بر مبناي نياز هر كاربر ميتواند هزينه تعمير و نگهداري و نيروي انساني را كاهش دهد.

نرم افزارهای سیتریکس

سیتریکس ( Citrix ) نرم افزارهایی تولید می‌کند که به هر کسب و کاری اجازه می دهد که به صورت ریموت بدون نیاز به شبکه و تجهیزات همکاری کند. شرکت  سیتریکس سیستم Citrix Systems  یکی از پیشگامان بزرگ تکنولوژی مجازی سازی در دنیا محسوب می گردد.

محصولات شرکت  سیتریکس ( Citrix ) شامل:

Digital Workspace

Networking

Analytics

این شرکت با محصول سیتریکس زن اپ ( Citrix-XenApp ) برای مجازی سازی نرم افزارها و محصول سیتریکس دسکتاپ (Citrix- ( XenDesktop برای مجازی سازی دسکتاپ راه اندازی کرد.

مجازی سازی دسکتاپ (VDI)

ایده این کار بسیار ساده است به جای اینکه روی کامپیوتر کاربران به صورت محلی، نسخه‏ ای از سیستم عامل ویندوز اجرا شود، شما در مرکز داده خود، نسخه ویندوز را نصب می‏ کنید. سپس کاربران شما به صورت Remote به کامپیوتر خود واقع در سرور وصل می‏ شوند و سیستم عامل ویندوز ماشین خود (Windows XP ،Vista ،7 و یا هر سیستم عامل دیگر) را اجرا می‏ کنند.

با استفاده از این تکنولوژی کاربران می‏ توانند از هر کلاینتی برای دسترسی به کامپیوتر خود استفاده کنند و چون به برنامه‏ ها و تنظیماتی که برای کارشان نیاز دارند، دسترسی آسان‏ تری دارند ، رضایت بیشتری خواهند داشت.

برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله ” مجازی سازی دسکتاپ یا Virtual desktop infrastructure چیست؟” مراجعه کنید.

Remote app

Remote App  چیست؟ از طریق Remote App کاربران از راه دور میتوانند به یک یا چند نرم افزار که بر روی سرورهای داخل شرکت شان قرار دارد دسترسی پیدا کنند و داخل نرم افزارها اطلاعات وارد کنند.

Remote App بیشتر  برای موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد.

– شرکت هایی که شعبه های مختلفی دارند و نمیخواهند نرم افزار بر روی هر شعبه نصب و نگهداری گردد.

– برای افرادی نوع کاری آنها به گونه ای است که در جاهای مختلف جغرافیایی کار میکند و دسترسی به کامپیوتر مشخصی ندارند

– مدیرانی که میخواند از راه دور به گزارشاتی از نرم افزار دسترسی داشته باشند.

– اجرای یک نرم افزار خاص روی سیستم عامل های متفاوت (زیرا نرم افزار web base میشود)

برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله ” مجازی سازی نرم افزار یا  Remote App چیست؟” مراجعه کنید.

نکته های مهم در مورد سیتریکس ( Citrix )

– باید دقت کنیم راهکارهای مجازی سازی سیتریکس ( Citrix ) برای دسترسی به نرم افزارها بر پایه اینترنت و اینترانت بوده است پس در جاهایی که پهنای باند محدود است می توان از این شیوه استفاده کرد .

در عین حال برای دست یابی به نرم افزارهای درون سازمانی با استفاده از شبکه سازمان و از طریق نصب نرم افزارها به صورت کلاینت و سروری می باشد.

– باید دقت کنیم که Remote Desktop مایکروسافت با XenDesktop کلا متفاوت است.

در واقع Remote Desktop مایکروسافت برای دسترسی از راه دور به Desktop سرور یا کلاینت با سیستم عامل های مایکروسافتی استفاده می شود ولی XenDesktop یک راهکار برای مجازی سازی Desktop ها بر روی یک سرور است. به این صورت که به ازای هر کلاینت یک Desktop جداگانه ای بر روی سرور ایجاد میگردد.

مزایای دیگر نرم افزار  XenApp و XenDesktop

  1. برای دسترسی به نرم افزارهای روی سرور از راه دور : در زمانی که کاربران در خارج از سازمان هستند بتوانند به نرم افزار های داخل سازمان دسترسی پیدا کنند. اینکار از طریق سیتریکس ( Citrix ) قابل پیاده سازی است.
  2. یکی دیگر از مزایای استفاده از سیتریکس ( Citrix ) به جای Remote Desktop ، امنیت آن نسبت به Remote Desktop است.
  3. بعنوان مثال در حال حاضر باج افزارهایی مثل Ransomware ها برای آسیب زدن و حمله به سرورها از  Remote Desktop استفاده میکنند . در حالیکه وقتی شما از سیتریکس ( Citrix ) استفاده میکنید ، تقریبا از این نوع حملات در امان هستید .
  4. از طریق این دو محصول فارغ از هر نوع تجهیزات یا شبکه ای میتوان به نرم افزارهای درون سازمان دسترسی پیدا کرد.
  5. این محصولات از طریق رابط گرافیکی که با کیفیت بالایی ارائه میدهند باعث افزایش کارایی برای کارکنان و مهندسان خواهد شد.
  6. با توجه به اینکه سیتکریس این قابلیت را به ما می دهد که برای ارتباط با نرم افزارهای سازمانی بتوانیم از Thin Client ها یا Zero Client ها استفاده کنیم پس باعث کاهش هزینه ها و کاهش زمان برای رفع مشکلات نرم افزاری آنها می شود.
  7. در Remote Desktop احتیاج به راه اندازی System Center 2012 RDS Management Pack هست ولی در Citrix احتیاج به راه اندازی سرویس جداگانه ای ندارید.
  8. از طریق سیتریکس ( Citrix ) میتوان به نرم افزارهای مایکروسافتی روی سیستم عامل های مختلف مثل Linux , Blackbarry و … دسترسی داشت.
  9. همان طور که در جدول زیر مشاهده میشود پروتکل ICA که Citrix از آن استفاده میکند سیستم عامل های بیشتری را نسبت به پروتکلی که مایکروسافت برای Remote Desktop استفاده میکند در بر میگیرد.
  1. از دیگر قابلیت های سیتریکس ( Citrix ) این است که برای استفاده از نرم افزارها احتیاج به نصب برنامه نیست. زیرا سیتریکس ( Citrix ) به صورت  Web-Base است. پس هزینه های مربوط به نصب و نگهداری برنامه های کلاینت ها کاهش می یابد.
  2. اصولا نرم افزارهای سستریکس روی یک سیستم عامل نصب و راه اندازی می شود. پس update کردن آن بسیار آسانتر از آپدیت کردن ویندوزها که از پروتکل RDP ماکروسافت استفاده میکنند می باشد.
  3. همان طور که پیش تر گفته شد Remote Desktop ماکروسافت از پروتکل RDP استفاده میکند که به خاطر قطع و وصل شدن های مکرر باعث شده که سازمان ها کمتر از این راهکار استفاده کنند و ترجیح مهندسان کامپیوتر بر این باشد که از پروتکل قدرتمند ICA سیتریکس (  Citrix ) استفاده کنند.
  4. گاها در Remote Desktop مشکلات مربوط به پرینت و اسکن کردن دیده شده است. با استفاده از سیتریکس   ( Citrix) استفاده از پرینتر و اسکنر و … به آسانی امکان پذیر است.

همچنین با استفاده از محصولات سیتریکس (  Citrix ) می توان به ازای همه کلاینت ها لایسنس نرم افزارها (مثل برنامه های حسابداری) را تهیه نکرد. و تنها با استفاده از لایسنسی که روی سرور خریداری شده است قابل استفاده باشد.

از اخرین پیشرفت های تکنولوژی گرافیکی می توان گفت که پردازش ها میتوانند دسترسی اختصاصی و یا
virtualized graphics processing units (vGPUs) داشته باشند و از مزایای شتاب دهنده های گرافیکی نیز استفاده کنند.

تاریخچه محصول

بسته نرم افزاری محصول citrix  ( سیتریکس ) XenDesktop نامیده می شود و هر چند ماه یکبار آپدیت می شود. بنابراین شرکت Citrix Systems تاریخچه بلند بالای از نسخه ها و ویژگی ها را برای این محصول در اختیار دارد .

از سال  2016 سیتریکس ( Citrix ) یک نسخه میزبان معروف به XenDesktop Service  را ارائه کرد.

و در سال 2017 سیتریکس (  Citrix ) ویرایش دیگری را ارائه کرد. تحت عنوان XenDesktop Essentials

ویژگی های اصلی سیتریکس ( Citrix )

Citrix HDX

Citrix HDX یک تکنولوژی مناسب است که شامل ساختار محاسبه ای مستقل پرتکل راه دور و فشرده سازی داده است.  HDX همچنین از Microsoft Skype for Business در ساختار دسکتاپ مجازی پشتیبانی میکند.

کاربران دسکتاب خودشان را از طریق Citrix Receiver مشاهده میکنند. و برای سیستم عامل های مختلف از جمله iOS, Android, Windows , Linux    Appleو  macOS در دسترس است. کاربران همچنین میتوانند از طریق جستجوگر وب به دسکتاب مجازی خود وصل بشوند. مدیر شبکه میتواند تنظیمات امنیتی و مدیریت پالیسی ها از قبیل مسدود کردن دستگاه خاص کلاینتی ، غیر فعال کردن clipboard و راه اندازی دسترسی به پرینتر را انجام بدهد.

لایسنس سیتریکس Citrix

شرکت سیستریکس (  Citrix) دو مجوز اصلی را برای XenDesktop ارائه کرده است. نخست per-user است که به user/device licensing معروف است. با این رویکرد  لایسنس کاربران را از دستگاهی به دستگاه دیگر دنبال میکند و آنها می توانند به منابع مجازی خود به هر اندازه ای که می خواهند  دسترسی داشته باشند .در واقع این نوع لایسنس بر اساس کاربر و دستگاه است.

روش دیگر شرکت سیتریکس (  Citrix ) ، device licensing است که لایسنس بر روی دستگاه خاصی اعمال می شود در این حالت هر تعداد کاربری که وجود داشته باشد می توانند به منابع مجازی تنها بر روی دستگاه خاصی دسترسی داشته باشند.

شما در زمان خرید لایسنس Citrix پشتیبانی این نرم افزار را برای یک سال در کنار خود خواهید داشت .این مبلغ در سالهای بعدی مبلغ کمتری است .

این هزینه برای اشتراک سالانه و هزینه های تعمیر و نگهداری نرم افزار خواهد بود.

مقایسه XenDesktop درمقایسه با  XenApp در محصول سیتریکس ( Citrix)

XenDesktop همراه محصول XenApp است. هر دو محصول دارای برخی ویژگی های مشترک هستند. اما جدای از ویژگی های مشترک XenApp دسترسی و کنترل ارتباط چندین کاربر به نرم افزار ها و session-based desktops بر روی Remote Desktop Services سرور را نیز فراهم میکند.