کابل کشی شبکه ساختار یافته (پسیو شبکه)

کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ( به انگلیسی: Structured Cabling ) به زیرساخت های کابل‌کشی جهت ایجاد ارتباط میان اجزاء شبکه در محیط یک ساختمان یا یک فضای خاص گفته می شود. در واقع می توان کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) را مجموعه ای از اصول و روشهای استاندارد دانست که این مجموعه، خود به زیر مجموعه هایی تقسیم می گردد. منظور از زیر مجموعه، بلوک های قابل کنترلی است که تجهیزات شبکه در هر بلوک، مستقل از تجهیزات موجود در سایر بلوک ها مدیریت و نگهداری می شوند.

اجزاء سیستم کابل‌کشی شبکه ساخت‌ یافته

به طور کلی، اجزاء کابل‌کشی ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) به پنج قسمت اصلی تقسیم می شود که هر کدام از این قسمت ها، دارای ویژگی ها و استانداردهای مشخص شده ای می باشند. این قسمت ها عبارت اند از:

  1. نقطه علامت گذاری (Demarcation point):

    منظور از نقطه علامت گذاری، محلی در نزدیکی ساختمان (یا داخل آن) است که کابل‌کشی شرکت مخابرات به پایان رسیده و کابل‌کشی های ارتباطی داخل ساختمان مورد نظر آغاز می گردد. در واقع در این محل تجهیزاتی نصب می گردد که امکان ارتباط میان شبکه ایجاد شده در داخل ساختمان و شرکت مخابرات را فراهم می سازد. این ارتباط می تواند از طریق خطوط تلفن، خطوط اجاره ای یا لینک های رادیویی باشد.

  2. اتاق سرور یا ارتباطات (Equipment or Telecommunication Room):

    منظور از اتاق های تجهیزات یا ارتباطات، به اتاق هایی گفته می شود که محل قرار گیری تجهیزات اصلی شبکه و همچنین تجهیزات مخابراتی می باشد. کلیه اتصالات اصلی در شبکه ، در این اتاق ها انجام می گیرد. اغلب به این اتاق ها، اتاق MC یا Main Cross Room نیز گفته می شود.

  3.  کابل‌کشی شبکه عمودی ( Vertical Cabling ): 

    در هر طبقه از ساختمان به اتاقی نیاز است که تجهیزات اصلی مانند سوییچ شبکه و روترها در آن قرار گیرد و کل کابل های کشیده شده در ساختمان به آن ختم شوند. این اتاق ها که با نام اتاق ER یا Equipment Room نیز شناخته می شوند، پس از اتاق MC مهمترین محل در ساختمان ( یا شبکه ) می باشند. حال جهت ایجاد ارتباط میان این اتاق ها و اتصال آنها به اتاق MC، کابل‌کشی هایی باید انجام پذیرد. با توجه به اینکه این اتاق ها در طبقات مختلفی از ساختمان قرار دارند؛ کابل ها باید به صورت عمودی در بین طبقات کشیده شوند. این نوع کابل‌کشی ، به کابل‌کشی عمودی یا Backbone معروف است و مهمترین قسمت کابل‌کشی شبکه ( پسیو شبکه ) می باشد.

  4. کابل‌کشی شبکه افقی ( Horizontal Cabling ):

    منظور از کابل‌کشی افقی ، انجام کابل‌کشی میان تجهیزات داخل اتاق تجهیزات و پریزهای شبکه موجود در اتاق های کاری کاربران است. این کابل‌کشی ، از طریق نصب داکت ها ، نصب ترانک ( ترانکینگ ) و مسیرهایی که بر روی دیوارها و یا در سطح زمین نصب شده اند و همچنین در بعضی موارد از طریق مسیرهایی که از داخل کف کاذب و یا سقف کاذب عبور می کنند انجام می پذیرد.

  5. محیط کاری ( Work Area ):

    محیط کاری، به محوطه یا اتاقی گفته می شود که تجهیزات کاربران پایانی در آن قرار می گیرد. منظور از کاربران پایانی، همان کاربران شبکه می باشند که از طریق وسایل و ماشین های مختلف (مانند کامپیوترهای رومیزی ، لپ تاپ ، پرینتر ، تلفن و …) با شبکه ارتباط برقرار می نمایند. این اتاق (محیط) محل انجام اتصال میان ماشین های کاربران و پریز های تحت شبکه می باشد.

مزایای کابل کشی شبکه ( پسیو شبکه )

  • ثبات و پایداری

    در یک سیستم کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) ، به دلیل رعایت استانداردها و اجرای کابل‌کشی بر طبق اصول و روشهای تعیین شده از سوی سازمانهای استانداردسازی شبکه ، نیازی به ایجاد تغییرات مداوم در ساختار کابل‌کشی شبکه نمی باشد.این امر موجب می شود تا این سیستم ثابت مانده و پایداری آن در طی زمان حفظ گردد.

  • پشتیبانی از تجهیزات سازندگان مختلف

    چون در این ساختار، استانداردها تعیین کننده اصول و روشهای کار می باشند ، بنابراین هیچ گونه تضاد و یا ناسازگاری در ساختار این سیستم دیده نخواهد شد . این بدین معناست که شبکه می تواند از تجهیزات تولید شده توسط سازندگان مختلف (چه تجهیزات اکتیو شبکه و چه تجهیزات پسیو شبکه ) حمایت نموده و بدون نیاز به تمرکز بر روی یک سازنده خاص (یا یک مارک خاص) به کار خود ادامه دهد.

  • سادگی در جابجایی، اضافه کردن و ایجاد تغییر

    همانگونه که گفته شد، سیستم کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) ، از ساختاری کاملا منطبق بر استانداردها برخوردار می باشد. بنابراین در ابتدای طراحی و راه اندازی این سیستم هر گونه تغییر یا جابجایی در شبکه پیش بینی شده و امکان اضافه کردن یا ایجاد تغییرات در آن فراهم میگردد.

  • سادگی در عیب یابی

    چون این نوع کابل کشی شبکه به صورتی کاملا منظم و اصولی پیاده سازی می گردد، عیب یابی و کشف خطا نیز در آن بسیار ساده خواهد بود و کافی است که با انجام بررسی های ساده به مشکل مورد نظر دست یافت.

  • پشتیبانی از کاربردهای آینده

    در کابل‌کشی ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) ، از کاربردهایی که در آینده ممکن است ایجاد شوند مانند کاربردهای چند رسانه ای ، ویدئو کنفرانس ها و … به راحتی و بدون نیاز به ارتقاء سیستم پشتیبانی می شود ( زیرا در همان ابتدا این نیازها پیش بینی می شوند ).

  • جداسازی خطا

    در کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ، شبکه به بلوک هایی تقسیم می شود. در صورت بروز مشکل در شبکه ، هر بلوک به طور جداگانه تست می شود و خطایی که در شبکه رخ داده است کشف و برطرف می گردد. به عبارت دیگر، خطایی که در یک قسمت رخ می دهد فقط مربوط به همان قسمت می باشد و بر سایر قسمت ها تاثیری ندارد.

  • کاهش هزینه ها

    چون در این نوع کابل‌کشی شبکه کلیه مراحل طبق استاندارد انجام می شود، نسبت به سیستم هایی که فاقد استاندارد می باشند، نیازی به صرف هزینه های زیاد بابت بروز مشکل در شبکه یا ایجاد تغییرات در آن نیست و اصلی ترین هزینه زمانی پرداخت می شود که برای اولین بار سیستم طراحی و راه اندازی می گردد. پس از این مرحله، اکثر هزینه ها مربوط به نگهداری تجهیزات می باشد که این هزینه ها در قبال سیستم های فاقد استاندارد بسیار ناچیز می باشند.

طراحی و راه اندازی کابل‌کشی ساخت‌یافته

طراحی و راه اندازی کابل‌کشی شبکه ساخت‌یافته ( پسیو شبکه ) ، به وسیله ی مجموعه ای از استانداردها که کابل‌کشی مراکز داده ( Data Center )، اداره ها و ساختمان های آپارتمانی را به کمک انواع کابل ها مشخص می نمایند ، اداره می گردد. این استانداردها جهت انتقال داده ها ، صدا و تصویر به کمک کابل هایی مانند کابل شبکه Cat6 UTP ، کابل شبکه Cat6 SFTP ، کابل شبکه Cat7 ، کابل شبکه Cat8 ، فیبر نوری (Fiber Optic) و کانکتورهای مربوط به آنها تعریف شده اند.

در واقع این استانداردها چگونگی ایجاد اتصال میان پریزهای شبکه و سوییچ یا روترهای شبکه را مشخص می نمایند. جهت انجام اتصال، کابل شبکه های موجود در اتاق های کاری ابتدا به پچ پنل (Patch Panel) های موجود در اتاق تجهیزات متصل شده  (این پچ پنل ها در دو نوع Loadded و UnLoaded میباشند ) و سپس به کمک کابل هایی کوتاه (با نام پچ کورد PatchCord) به سوییچ شبکه یا سوییچ های تلفن متصل می گردد.

جهت برقراری ارتباط میان پچ پنل و سوییچ شبکه و همچنین بر قراری ارتباط میان کامپیوترهای کاربران و پریز شبکه ، نیازمند کابلی از نوع مستقیم یا straight-through هستیم.(کابلی که در دو طرف آن دو کانکتور متصل شده و تمام رشته های آن به صورت یکسان و بدون تغییر در ترتیب رنگ به این کانکتورها وصل شده است )

برای مشاهده و مطالعه استانداردهای کابل کشی شبکه اینجا را کلیک کنید.

در کنار کابل کشی شبکه باید به موضوع تامین ارت نیز توجه نمائید.

شرکت آی تی ای با استفاده از دانش روز و رعایت استانداردهای ملی و بین المللی در زمینه کابل کشی شبکه ساختار یافته ، آماده ارائه خدمات پسیو شبکه به شرکت ها، ادارات، بانک ها، و سازمان های کوچک و بزرگ، می باشد:

خدمات شرکت آی تی ای، در حوزه پسیو شبکه یا کابل کشی شبکه (Passive)

  •         کابل کشی شبکه ، کابل کشی استاندارد ، کابل کشی تلفن ، استاندارد کابل کشی
  •         نصب سوییچ شبکه ، نصب رک ، آرایش رک ، نصب پچ پنل ، نصب پریز شبکه
  •         داکت کشی شبکه ، نصب ترانک شبکه ، نصب داکت شبکه کف خواب
  •         تست شبکه ، تست سرعت شبکه ، تست فلوک ، عیب یابی شبکه
  •         نصب سانترال پاناسونیک ، نصب مرکز تلفن ، نصب MDF

برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.